torsdag 25 augusti 2011

Böna och be

Insektssex behöver inte bara vara oanständigt liggande på allmän plats, det kan också vara rent morbidt! Så i fallet med bönsyrsan, där hanen för att kunna para sig, finner sig tvingad att försöka smyga sig på den mer storvuxna honan och överrumpla henne bakifrån. Detta för att hinna befrukta henne innan hon börjar äta upp honom levande! Hon börjar med huvudet och betar sedan av resten av hanens kropp, bit för bit, medan denna fortsätter att pumpa in sädesvätska i henne.

Jag har alltid trott att bönsyrsans namn har att göra med bönväxter, att den förslagsvis gillar att piffa upp kannibaldieten med en somrig, marinerad kidneybönsallad. Men tydligen så har det mer religiösa förtecken, bön som i att be. Detta har jag förstått av att insekten på turkiska heter nåt i stil med "Profeten". Även på latin hittar man artnamnet Mantis religiosa.

Om någon vet vad bönsyrsan, med sin förtjusning i kannibalsex, har med religion att göra får den gärna berätta, för man undrar ju verkligen.

7 kommentarer:

  1. Haha...ni gör så jävla bra inlägg! Åk aldrig hem haha. Eller jo kom hem nu så en får träffa er!

    SvaraRadera
  2. Det behöver ju inte vara just religiöst! Det handlar väl snarare om att den där hanen är en riktigt desperat typ:
    "Sjyssta kan vi inte ha samlag?"
    "Har inte lust"
    "Kom igeeeeen!!!!!!"
    "Okej, på ett villkor"
    "JAG GÅR MED PÅ VAD SOM HELST!, bara vi snälla kan göra DET!"
    Sen får han be en sista bön.
    /Fin blogg!

    SvaraRadera
  3. Det har varit en mycket spännande tid att kolla era inlägg minsann! Jag älskar ert sätt att skriva och era illustrationer! Så originellt alltihop.
    Kärlek till er.

    SvaraRadera
  4. Granlöf el Torris25 augusti 2011 kl. 20:37

    Det ser ut som om den ultrafeministiska honan ber, alltså knäpper händerna till bön, när hon i själva verket förbereder sig att greppa ett litet stackars intet ont anande, men saftigt, men kaloririkt byte. Även på engelska antyder namnet Praying mantis en viss fromhet men ett namnbyte till Preying mantis vore kanske på sin plats.

    SvaraRadera
  5. Tack för fin och rolig uppmuntran hörrnini!

    Haha, ja kanske är det en felstavning som fått fäste och spridits och rent av översatts. Ett gammalt svenskt ord för bönsyrsa är "rovskräcka", och det låter ju mer i linje med "preying mantis".

    SvaraRadera
  6. är det någon som vet varför honan dödar hanen? så är det väl med vissa spindlar också? finns det någon "vetenskaplig" förklaring till detta?
    mvh
    ej insektsexperten a enerud

    SvaraRadera
  7. Jag skulle tippa att han då inte bara bidrar med säd utan också med näring till di sma barni.

    Men det finns en annan insektsart, en stor skalbagge som lever i någon djungel någonstans. Den ser ut som en ekoxe fast hanen har extremt långa käkar. De använder de för att slåss med, om en hona som sitter högst upp i ett träd. Vinnaren får para sig och avslutar med att kasta ner även honan från trädet. Jag kan för mitt liv inte begripa hur det kan vara praktiskt att skada någon man precis befrukat.

    /Klara

    SvaraRadera